duminică, 22 martie 2009

Retetele altora, ametite de mine si mancate de-ai mei (da` nu singuri :) )

Pana sa ma marit (acu` 9 ani) eram convinsa ca asa, un pic-un pic de talent la bucatarie am si io. De ce doar un pic? Pai pentru ca ciorbele/supele n-au fost niciodata pasiunea mea, cred ca stiam (ca si acum) doar vreo 3-4 retete, dar fiindca le faceam rarut n-aveam asa o-ndemanare. Iar despre dulciuri, ce sa zic, sunt fan, pot manca tone, una din tonele astea mi-a ajuns si pe solduri si burta, ca nu pot da vina pe copii, pacatoasa de mine.
Ramane deci felul doi, precum ii este si numele acestui blog unde va aflati. Eee, aici se cam schimba treaba, multe feluri, gustoase, aromate, consistente, tot ce vrei.
Mdaaa, asta pana sa ma marit, cum spuneam, cand m-am trezit ca-mi place prea mult pilaful, si nu e 'cum il face mama, care oricum nu-l prea suporta', 'la sarmale/varza calita cum sa pui cimbru? oribil' (eu fiind fan cimbru, numa tort nu-l pun) - asta de ce? pentru ca soacra-mii ii face rau la ficat, deci a gatit mereu fara - , mai departe, la aia se pune asta, nu cealalta, si-uite-asa! Si-atunci mi-am dat seama (da` nu atunci, mai tarziu, ca o vreme m-am enervat, alta vreme n-am bagat in seama) ca fiecare cum a fost obisnuit de-acasa, una la mana, fiecare cu gusturile lui, a doua la mana, incearCA CAt mai multe retete pana gasesti in familie un numitor comun, a treia la mana si patru, nu renunta la cimbrul din varza numa` pentru ca nu-i place lu barbata-tu` :)) !
Ajungand la titlul postarii mele de azi, sa va zic cum am aplicat io regulile de mai sus. Am facut intai Grisine cu masline si usturoi de la Isabela, pe care le-am transformat in Painici cu masline si cascaval :P .Foaaaarte bune ! fara poze, ca aratau la fel, doar ca jumatate din aluat l-am preparat presarand in plus, pe langa masline, cascaval ras, iar la intreaga cantitate de faina am pus un cubulet intreg de drojdie (scria pe pachet ca cele 25 de gr sunt pentru 500 gr faina, deci....)
Reteta Isabelei modificata de mine:
Aluat:
600 g faina (am pus Grania, dar nu stiu cat conteaza, neaparat)
25 g drojdie proaspata (un cubulet / pachetel Pakmaya)
50 ml ulei de masline
350 ml apa
1 lingurita sare
putin zahar

Aluatul se framanta bine si se lasa o ora la dospit in vas acoperit cu un servet de panza (asa am vazut la bunica)
Se taie aluatul in doua, daca doriti doua umpluturi diferite; din fiecare bucata se intinde o foaie, care n-o sa va iasa prea subtire, de-aia le-am numit Painici.

Umplutura:
Varianta 1
200 g masline negre (eu am combinat negre cu o mana de masline de Kalamata, rosiatice putin)
2 catei de usturoi (eu am pus 4, hehe!)
ardei iute (cine vrea, io nu)
100 ml ulei de masline

Caliti in ulei cateii de usturoi intregi, pana la rumenire, apoi pulpa de la maslinele spalate si curatate de samburi, timp de 4-5 minute. Scoateti usturoiul si lasati amestecul sa se raceasca.

Intindeti jumatate din amestec (sa lasam si pentru varianta 2, nu?) pe prima foaie de aluat dar atentie ! incercati sa luati doar maslinele, nu si uleiul, care se va scurge la prima suvita taiata din aluat. Foaia se pune-n doua si se taie suvite pe care apoi le rasucim si le potrivim intr-o tava. Isabela spune ca se coc 30 de minute la 220 grade, eu n-am stiut niciodata cate grade, ce-si-cum la cuptorul meu, de-aia am ars o gramada; io le-am copt 30 min la ''un pic mai mult decat minim'' :). Au iesit !

Varianta 2
Acelasi amestec de masline, jumatatea ramasa de mai sus, la care adaugam, pe foaia de aluat, cascaval ras ''cat cuprinde'', cat mai mult, in viziunea mea. La fel, se impatureste-n doua si se taie suvite pe care apoi le rasucim si le plantam in tava.

Primele sunt de post, asadar, ultimele, nu. Dar ambele variante au fost foarte gustoase, noi le-am mancat in loc de paine (ca reteta de la aluat e aceeasi ca la painea facuta la masina), si daca in reteta originala erau denumite ''cu usturoi'', tre` sa zic ca nu s-a simtit usturoiul, drept pentru care vreo 2 le-am mancat inmuindu-le in mujdeiul ramas de cu doua zile in urma. Excelenta idee !

Alta incercare reusita a fost reteta Deei, Piept de pui cu sos alb la cuptor . Aici am respectat intocmai ingredientele si modul de preparare si-a iesit super ! Stiam reteta similara de ''pui cu smantana'' de la soacra-mea, dar era cu ceapa obisnuita si ei nu i-a iesit asa buna :P (realizarea a fost cu atat mai mare cu cat mie nu prea-mi place smantana).

Va las sa urmariti reteta la Deea, doar cateva observatii de worker:
- cele 10 linguri de smantana au fost fix un pahar mare de 450 de gr, ca sa stiti cand cumparati
- n-am pus 2 ciuperci, am pus cam jumate de cutie (250 gr, cred) de champignons de-ala mai mici
- ma gandesc ca data viitoare sa dau in clocot separat pieptul de pui, sa-i iau spuma, ca nu mi-a placut cum mi-a iesit ca aspect, speram sa-mi iasa mai cremos sosul.

Acestea fiind zise, cu incredere va zic dati-i drumul ca-s foarte bune !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu