miercuri, 11 martie 2009

Gogosari minunati in ulei si otet

Asa-i ca v-a dat gata denumirea? Am inceput cu muraturile starnita fiind, la o intalneala recenta cu fosti colegi de liceu, de recomandarea unei salate de gogosari (in otet) de la stabilimentul respectiv ca fiind excelenta. Recunosc, n-am gustat-o, da` io zic, ca orice parinte care-si lauda odraslele, ca a mea-i mai cu motz. Voila ingredientele si modul de preparare. Poze - canci, poate la toamna :D; sau poate faceti voi pana atunci si-mi ziceti cat de exceptionala a iesit, bine?

Gogosari in ...ulei si otet

1 kg otet (io pun de mere)
250 gr zahar
250 ml ulei
250 ml apa
2 linguri sare
foi de dafin, piper boabe

gogosari, bucati de hrean, frunze de telina cu tot cu tulpini, buchetele de conopida, morcovi suvite


Luati asa, vreo 35-40 de gogosari medii, de toate culorile, ii spalati bine si-i taiati felii nu prea mari. Va pregatiti borcanele de umplut pe o tava unde vor sta toata noaptea sa se raceasca fara a fi atinse.
Se pune la fiert zeama formata din otet, ulei, apa, zahar, sare piper si foi de dafin. Cand da in clocot dam focul mic si bagam la oparit prima transa de felii de gogosari. Se lasa pana incepe sa fiarba din nou si se scot imediat in alt vas. Se pune urmatoarea transa, iar din vas incepem sa distribuim cu atentie in borcane, alternand gogosarii cu telina, hrean, conopida si morcovi. Din nou ii scoatem pe cei opariti si repetam pana terminam feliile de gogosari.
E momentul umplerii borcanelor cu zeama cu otet. In mod cert nu va va ajunge cantitatea ca sa umpleti borcanele 9pentru ca gogosarii opariti au tras deja din ea), asa ca repetati figura cu fiertura dar la jumatate de cantitate totul (asta ca sa nu ramaneti cu material). daca mai e necesar, mai fierbeti in ca o data o reteta de zeama pe jumatate.

Nu stiu sa va zic exact cand se fac, cand ii puteti gusta, intotdeauna am asteptat suficient de mult pentru asta, insa va garantez succesul, inclusiv in fata unor invitati la masa ! Si, by the way, merg la fix in salata orientala !

Pofta buna !

Un comentariu: