luni, 20 aprilie 2009

Tortul de ziua mea (din retetele altora)


Anul asta a picat de Paste. Ca si acum 11 ani. Acum 11 ani....eram cu 11 ani mai tanara :P si mai vioaie ;) si fara griji :O ... acum e foarte bine cu iepurasele mele si seful meu de trib :D. Deci se impunea un tort. si pentru ca mi-a fost foaaarte greu sa aleg intre Krantz-ul lui Edith siTortul cu iaurt si frisca al Amaliei, le-am combinat dom`le pe-amandoua de-a iesit ce-a iesit (basca o nota personala la glazura).

Asta e tortul, destul de impunator, fara briz-briz-uri ca nu ma pricep, fara lumanari de suflat, si-ntr-un final destul de bun de mancat se pare :P




Ideea de baza a fost asta: blatul obisnuit, dupa reteta Amaliei, un rand de crema din reteta de Krantz, iar blat, un rand de crema cu frisca si iaurt, blat final, deasupra acoperit cu crema de frisca si iaurt, inclusiv lateralele, si dupa cateva ore de stat la rece  - glazurat cu ciocolata, ca avem fani in familie.
A, ca n-a iesit cum trebuia, asta-i partea a doua :)). Blatul da, a fost ok, dupa cum se vede, desi cam intr-o parte, a fost foarte gustos si maaaare. L-am taiat in 3. Reteta de blat aici.






Crema de lapte cu vanilie si lamaie (de la Krantz - reteta aici) iarasi a fost super si pentru a am facut toata cantitatea din reteta desi n-am folosit-o decat la un strat, restul l-am pus bine deoparte la frigider.


Ei, cu cealalta crema am avut io ce-am avut. Reteta - aici - destul de clara, doar ca am facut-o fara bucatile de fructe si-am bagat in schimb putina nuca macinata fin. Partea proasta a fost ca mi s-a parut mie ca gelatina ar fi trebuit sa-ntareasca acea crema mai repede (am lucrat prima data cu gelatina) si drept urmare am crezut ca nu-s suficiente cele 2 plicuri ( :O ), asa ca am mai pus unu. Gresit ! Total gresit ! Am constatat asta dupa ce s-a betonat ce pastrasem pentru laterale de n-am putut sa folosesc nimic si am apelat la crema de lamaie, care nu era cea mai potrivita, fiind destul de ''curgatoare'', dar decat nimic....




In final, tot raul spre bine, crema de iaurt betonata cum era a fost numai buna sa sustina glazura mea de ciocolata ''cu bube'' :)) , creata rapid din 2 ciocolate Primola cu lapte si orez expandat (de unde si ''bubele'') puse pe foc, amestecate intr-una sa nu se arda (ca n-aveam timp de fredonat la bain-marie) si subtiate cu putin lapte, asa, cam juma` de cana, cat sa curga un pic.

Una peste alta, pe platoul de sticla pe margine s-a format o mica baltoaca de crema lamaioasa si ciocolata de la glazura, numai buna de lins de fie-mea cea mare (pai da, ca unica ei concurenta la asa ceva sunt io, sa vezi cand o creste ailalta...)

De buna cica a fost bun, cam greu a zis sotu`, da` el nu prea mananca dulciuri deci nu ne intereseaza parerea lui :D, bun - a zis soacra-mea (si-a mancat toata felia), bun -  a zis si mama, nu, pe bune ca e bun, nu te chinui sa-l mananci pentru mine, nu? zi sincer ! nu draga, chiar e bun....acuma....cea mare l-a mancat, deci n-a fost chiar rau (ca astia nu te mint, daca nu le place ceva chiar nu mananca :) ), una peste alta, asta a fost primul meu tort facut integral de mine, uraaaa ! (stiti, de frica am cumparat si-un blat si-un kil de frisca, sa le am in caz de ceva, tranteam rapid marea crema de frisca cu cacao).

Observatie: la viitoarea ocazie de tort (sau mai bine fara, ca sa exersez) o sa fac torturile asa cum sunt ele, sa vad, dom`le, ce trebuia sa iasa de fapt :)). Mersi fetele pentru retete !

Hai la multi ani mie si traditionalul pofta buna !

Mic dejun / pranz cu ''ce-ai prin casa'' (2)

Sa zicem ca n-am gatit nimic. Se mai intampla. Sau am gatit da` s-a terminat totul si pana sa fac altceva se trezeste familionul ca urla de foaaaameeeeee !  Ce facem? Pai, ce sa facem repede cu ce-avem prin casa? Da` repede-repede ! M-am gandit imediat la niste macaroane cu branza la cuptor si niste fripturici (cum le zic eu) cu mirodenii, ultrarapide, totul cu ce-am gasit prin camara si prin frigider (e-adevarat, am avut noroc ca luasem pachetul de piept de pui, ca altfel jar mancam :P)
Deci:
Paste cu branza
- 2 pachete penne 
- o bucata de telemea 
- o bucata de cascaval (telemeaua si cascavalul se pun cat vreti sau cat aveti - totusi, daca nu aveti prea multa branza pastrati doar un singur pachet de paste, ca altfel nu ies prea bune)
- 1 ou (atat aveam disponibil, restul erau arvunite pentru tort :P )
- putin unt (cam un sfert de pachet)
- marar uscat

Reteta e clasica: 
- fierbem pastele (adica, pe intelesul celor care sunt chiar incepatori-incepatori - sa nu faca precum sotul meu prima data, de le-a pus in apa rece si nu-ntelegea de ce-s terci :O - punem apa la fiert, cu cateva picaturi de ulei sa nu se prinda pastele, asteptam sa dea in clocot, punem pastele si le fierbem - de camd dau din nou in clocot -  la foc mic-mic, cate minute scrie pe pachet; mie nu-mi plac al-dente, asa ca le mai las uneori un minut in plus chiar)
- scurgem pastele, aruncam peste ele untul facut bucatele, sa se topeasca, adaugam telemeaua si cascavalul rase pe razatoarea mare (mie-mi place sa simt gustul de branza) si amestecam usurel sa se lipaeasca de toate pastele; la final adaugam un ou (cand s-au mai racit pastele, nu chiar fierbinti ca altfel ne iese o omleta instant), fie direct in oala, fie batut in prealabil, cum va e la-ndemana. 
- Pentru variatie, cui ii place, se poate presara pe deasupra putin marar uscat, vor avea un gust tare bun ! Alta varianta, pentru cei care au la dispoziotie mult mai mult cascaval decat am avut eu, se taie cateva felii subtiri cu care se ''capaceste'' compozitia. Se va topi si rumeni tare frumos, mmmmm!
- amestecul odata preparat il bagam la cuptor cam 20-25 de minute, foc mediu, sa se si rumeneasca putin pe deasupra.

(n-am poza de dupa ce le-am scos din cuptor ca s-a trecut la fapte, hihihi !)

A doua gaselnita necesita urmatoarele ingrediente:
- un piept de pui
- putin ulei de masline (merge si cu ulei de floarea soarelui daca doar asta aveti)
- condimente si mirodenii (sare/vegeta, piper, cimbru, busuioc)

Taiem pieptul de pui in fileuri subtiri, sa se faca mai repede. Punem totul intr-un castron si stropim cu ulei de masline (nu mult, ne trebuie doar ca sa se unga un pic, nu sa facem sos de marinata). Adaugam sare sau vegeta, piper - dupa gust. Peste toate adaugam niste cimbru uscat si busuioc uscat. 
Ne bagam mana in castron si amestecam bine toate ingredientele astfel incat fiecare bucatica de pui sa fie unsa cu de toate. 
Pregatim o tigaie de teflon si frigem in 2-3 transe cantitatea de piept de pui (fileurile se tin in tigaie cat vreti de fripte sa fie, pe fiecare parte cel putin 5 minute, daca nu si mai mult, le tot sucim sa fie bine patrunse). Se fac foarte repede si la fel de repede se mananca (din noumotivul pentru care nu le-am mai pozat gata fiind)


aici fileurile amestecate cu de toate

aici - fileurile abia acoperite cu mirodenii si condimente


Tot ce vedeti poate fi mancat atat la masa de pranz cat si la micul dejun, fara probleme. Pentru cineva care tine regim, fileurile pot fi facute fara ulei, sa nu manance friptura de pui asa, fara gust :D.

Pofta buna !

marți, 14 aprilie 2009

Pate de ficat proaspat de pui

O pasta (pate) de ficat deosebit de gustoasa si foarte simplu de facut (fara poze :( ). Sa vedem:
- o casoleta de ficatei de pui
- putina supa de legume
- putin unt - dupa gust
- gogosari in ulei (vezi reteta mai jos ;) )

Ce sa mai dati banii pe conserve de pateu cand va puteti face singuri acasa? Cel mai bine e pentru copii, e mult mai sanatos.
Spalati ficateii bine si aruncati-i intr-o oala cu apa pe foc, la fiert. Fierbeti-i bine-bine (o ora? cam asa). Daca nu aveti un pic de supa de legume (cum am avut eu), pastrati un pic, 3-4 linguri, din zeama in care au fiert. Scoate-ti ficateii si mixati-i intr-un blender. Pe masura ce se strivesc, pasta devine din ce in ce mai groasa. Subtiati-o cu supa de legume (sau cu zeama de la fiert). Spre final, adaugati cateva bucatele de unt si mixati. Adaugati putina sare si un pic de piper, dupa gust.
Scoateti pasta obtinuta. Teoretic, e gata. Pentru cine doreste, tocati bucatele cateva felii de gogosar in ulei si amestecati cu pasta. Excelent gust !

Aceasta pasta e buna dimineata pentru copii, la scoala, de exemplu (consistenta si hranitoare), sau e un antreu potrivit la orice petrecere !

Pofta buna !